سعید عبدالملکی عضو جمعیت معلمان وفرهیختگان ایران اسلامی . مشاور ریس دانشگاه پیام نور . نماینده و دبیر جمعیت معلمان و فرهیختگان در دانشگاه پیام نور
✍️ تصویری مربوط به ۸ سال پیش در تهران در روز ۲۳ تیرماه که برجام امضا شده بود در فضای مجازی بازنشر شده است. در این تصویر که بر روی کاغذی که روی بدنه یک خودرو نصب شده است چنین نوشته شده است:«نون و پنیر و خاویار، ظریف Alexis بیار»(اشاره به ستاره پورن آمریکایی)
?در سال ۱۳۸۴ و همزمان با تشکیل دولت احمدینژاد به تدریج رونق اقتصادی و درآمدهای حاصل از فروش نفت و هدفمندسازی یارانهها موجب کاهش ضریب جینی(نابرابری) و کاهش فقر بهخصوص در مناطق کم درآمد شد. همچنین؛ توسعهی آموزش عالی، گسترش دانشگاهها و تحصیلات تکمیلی در اقصی نقاط کشور به وجود آمد. این امر هم پیامد مثبت داشت که موجب اجرای عدالت اجتماعی و افزودن آگاهی و رشد فرهنگی و اجتماعی مردم شد و هم پیامد منفی در برداشت و موجب شکلگیری طبقه متوسط و به وجود آمدن مطالبات جامعه مدنی شد که تبعات آن در فتنه سال ۸۸ و انتخاب حسن فریدون در سال ۹۲ نمایان شد.
? حال این سؤال پیش میآید که آیا رفاه اقتصادی و اجتماعی با طغیان غرایز حیوانی جامعه همبستگی دارد؟
قبل از پاسخ به این سؤال مهم و راهبردی باید توضیح دهیم که مراد ما از رفاه اجتماعی چیست؟ اگر مدل غربی رفاه اجتماعی مدنظر باشد پاسخ پرسش بالا بله است چرا که رفاه اجتماعی در غرب یعنی سبک زندگی دامپروری و حیوانی که شامل یک چرخهی سه مرحلهای ۱.آشپزخانه(خوردن) ۲.توالت رفتن و ۳.تختخواب میباشد.
اما اگر منظور ما از رفاه مردم، نوع اسلامی و الهیاتی آن یعنی کسب مال حلال و برخورداری از ثروت و مکنت برای زیست معنوی، سبک زندگی مومنانه و خدامحور و انفاق در راه خدا باشد پاسخ پرسش فوق منفی است.
براساس فرمول های روانشناسی هنگامی که نیازهای سطح پایین افراد مثل خوراک و پوشاک و بهداشت و امنیت و رفاه مادی برآورده میشود نیازهای لیبرالی، فردگرایانه، آزادی روابط جنسی و مطالبات مدنی و اجتماعی بروز میکنند و اگر این نیازها به درستی مدیریت و کانالیزه نشوند تبدیل به اغتشاش برای تغییرات سیاسی و چالش امنیت ملی میشوند که البته یکشبه به وجود نمیآیند.
همچنین؛ براساس یک فرمول روانشناسی سیاسی همچنانکه «جنبش گرسنگان» میتواند به طغیان، بیثباتی و براندازی منجر شود عصیان «شکم سیرها» به همان اندازه خطرناکتر و هولانگیزتر است. مصداق این فرمول مرفهین بیدردی هستند که اکنون در کمال رفاه و امنیت در بهترین نقاط شهرها زندگی میکنند و حداقل مالیات را میپردازند، به قوانین و ارزشها هیچ وقعی نمینهند، ثروت ملی را از کشور خارج میکنند، مسافر کشورهای همسایه برای تفریحات ناسالم هستند، شیفته غرب و عملاً مروج و نماینده ارزشهای غربی و آمریکایی در کشور هستند. شبیه مرغ ملانصرالدین که دانهی خود را در خانه ملا میخورد و تخم اش را در خانهی همسایه میگذاشت.
با این وصف و با توجه به اینکه زمزمههای ثبات اقتصادی و بهتر شدن اوضاع معیشتی مردم به گوش میرسد و در آینده نزدیک رفاه اقتصادی و اجتماعی متصور است، و شکلگیری مجدد طبقه متوسط از نتایج آن است لذا باید تعادل برقرار شود که فتنه ۸۸ و امثال آن تکرار نشود. که در این میان لازم است همزمان با بهتر شدن اوضاع معیشتی و رفاه اجتماعی، ظرفیت ذهنی، رفتاری و فرهنگی و بصیرت سیاسی مردم نیز تقویت شود..و این مهم با همکاری و مشارکت و مساعدت اعضای معزز جمعیت معلمان وفرهیختگان ایران اسلامی و حمایت ویژه وزارت آموزش و پرورش و دولت امکان پذیر میباشد.